Odżywki białkowe - czym są

 Odżywki białkowe dla sportowców to koncentrat białka w formie proszku. Jest to bezpieczny suplement diety, który pokrywa część dziennego zapotrzebowania człowieka na białko oraz wspomaga wzrost i regenerację mięśni. Białko jest wykorzystywane przez profesjonalnych sportowców i kulturystów. Białko jest również odpowiednie dla osób uprawiających fitness.

Białko jest często dobierane w zależności od rodzaju suplementu, intensywności ćwiczeń, indywidualnych celów i stylu życia. Pomimo tego, że białko nie jest preparatem medycznym, to przed rozpoczęciem jego przyjmowania warto skonsultować się z dietetykiem lub trenerem sportowym. Ci dwaj eksperci pomogą Ci ułożyć dietę, która uwzględni specyficzne potrzeby Twojego organizmu.

Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje białek, wyjaśnimy, czym różnią się od siebie i dla kogo mogą być odpowiednie

Kazeina

Kazeina to białko, które jest uzyskiwane z mleka krowiego w procesie fermentacji. Białko mleka jest uważane za lekkostrawne, białko zwierzęce jest ciężkostrawne.

Białko kazeinowe znane jest jako białko powolne, którego trawienie trwa około pięciu do ośmiu godzin. Kazeina zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dlatego ten rodzaj białka stał się tak popularny wśród osób pragnących schudnąć. Kazeina pomaga również zachować mięśnie w deficycie kalorycznym, więc pomaga schudnąć poprzez zmniejszenie ilości tłuszczu, a nie tkanki mięśniowej.

Białko kazeinowe jest również dobre dla przyrostu masy mięśniowej, chociaż białko serwatkowe jest uważane za bardziej skuteczne. Koktajle  https://feniksx.pl/ na bazie kazeiny są zazwyczaj spożywane przed snem.

Odpowiednie dla kogo. Białko kazeinowe jest stosunkowo niedrogie, dość skuteczne i nadaje się do różnych celów. Koktajl jest idealny dla osób, które dopiero zaczynają ćwiczyć i chcą przybrać lub stracić na wadze, ale jednocześnie zachować mięśnie. Ten rodzaj odchudzania nazywany jest również "odchudzaniem". Najlepiej nadaje się do powolnej regeneracji podczas snu. Nie nadaje się dla osób z nietolerancją laktozy.

Białko serwatkowe

Białko serwatkowe jest wytwarzane z serwatki mlecznej, która nie zawiera kazeiny. Oznacza to, że w białku serwatkowym jest mniej laktozy, co zmniejsza obciążenie Twojego układu pokarmowego.

Białko serwatkowe jest uważane za szybkie: jest trawione około dwa razy szybciej niż białko kazeinowe. Białko serwatkowe nie zapewnia takiej samej sytości jak białko kazeinowe, ale powinno być przyjmowane bezpośrednio przed, w trakcie lub bezpośrednio po treningu. Białko serwatkowe znacznie przyspiesza wzrost mięśni, czasowo poprawia siłę i pomaga w regeneracji mięśni.

Białko serwatkowe ma mniej kalorii niż białko kazeinowe. Rozróżnia się koncentrat serwatki, izolat serwatki i hydrolizat serwatki. Koncentrat serwatki zawiera nie tylko białko, ale również niewielkie ilości węglowodanów i tłuszczów. Jest to najtańszy rodzaj białka serwatkowego.

Białko jajeczne

Białko jajeczne jest najlepszym suplementem pod względem zawartości aminokwasów i skuteczności. Białko z białek jaj jest drogie, dlatego nie jest powszechnie stosowane. Białko jajeczne jest długo wchłaniane i drogie, ale pomaga odżywiać organizm przez cały dzień.

Dla kogo to jest dobre. Osoby, które chcą schudnąć lub nabrać masy mięśniowej w spokojnym tempie. Białko jajeczne może być traktowane jako alternatywa dla białka kazeinowego, gdzie białko jajeczne wygra, ponieważ zawiera więcej aminokwasów, które wspierają wzrost mięśni. Białka jajeczne nie są odpowiednie dla osób szybko przybierających na wadze, białka serwatkowe zapewniają szybsze rezultaty.

Białko roślinne i sojowe

Wbrew stereotypom, białka roślinne nie są gorsze od zwierzęcych. Odpowiednia kombinacja różnych białek, np. owsa lub grochu, daje w efekcie optymalny stosunek aminokwasów zbliżony do białka zwierzęcego.

Białka roślinne są łatwo strawne i rzadko powodują zaburzenia trawienia. Nadaje się do uzupełnienia dziennego spożycia białka podczas posiłków z niewystarczającą ilością białka. Podobnie jak wszystkie inne białka, wspomaga wzrost i regenerację mięśni. W połączeniu z odpowiednim treningiem pomoże Ci osiągnąć pożądany kształt.

Na szczególne wyróżnienie zasługuje białko sojowe. Soja zawiera około 40-50% białka.  Jest to wyższa wartość niż w innych roślinnych źródłach białka. To sprawia, że białko sojowe jest trudniejsze do strawienia. Jest to również najczęstsze źródło białka roślinnego, które powoduje alergie.

Dobre dla kogo. Wbrew stereotypom, białka roślinne są równie dobre, jak białka zwierzęce. Dzięki połączeniu różnych białek, np. owsa i grochu, uzyskuje się optymalny stosunek aminokwasów zbliżony do białka zwierzęcego.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze odżywek białkowych

Niezależnie od tego, które białko wybierzesz, jest kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie: kalorie, zawartość białka i smak.

Na zawartość kalorii ma wpływ procentowa zawartość cukru, węglowodanów i tłuszczu w mieszance. Im czystsza mieszanka, tzn. im więcej zawiera białka, tym mniej kaloryczna będzie. Białko o jak najmniejszej zawartości kalorii powinno być wybierane przez osoby, które się odchudzają.

Różne mieszanki zawierają różne ilości białka. Średnia zawartość białka w porcji 30 g wynosi około 20-23 g. Izolaty i hydrolizaty mają najwyższą zawartość białka, do 25 g. Różnica jest niewielka, ale im więcej białka, tym lepiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz