Czym jest certyfikat HACCP?

 Skrót HACCP oznacza angielski skrót Hazard Analysis and Critical Control Points. Można to przetłumaczyć na nasz język jako Analiza Zagrożeń w Krytycznych Punktach Kontroli. Norma ta, opracowana w 1960 roku, miała na celu ustalenie standardu prac, które należy wykonać w celu utrzymania higienicznych warunków w zakładach, w których produkowana jest żywność i napoje.

Z drugiej strony Światowa Organizacja Zdrowia, wyrażając troskę o bezpieczeństwo żywności w sensie globalnym, zwraca uwagę na różne zagrożenia chemiczne i skażenia mikrobiologiczne oraz stwierdza, że należy monitorować choroby przenoszone drogą pokarmową. Zwraca również uwagę na nowe technologie i możliwości produkcji żywności.

Czym tak naprawdę jest system HACCP?

W skrócie, system HACCP stanowi system przygotowania i obróbki żywności, który określa punkty i zagrożenia, sposoby eliminacji tych zagrożeń oraz procedury kontrolne. Jest to również system, który obniża koszty i poprawia jakość poprzez eliminację błędów produkcyjnych.

System zarządzania jakością i system HACCP są stosowane razem, aby zapewnić konsumentom wysokiej jakości, bezpieczną żywność po przystępnych cenach.

Jeżeli wymagania systemu HACCP są spełnione, wszystkie zagrożenia mikrobiologiczne, chemiczne i fizyczne związane z produkcją żywności są kontrolowane.

Pakulaconsulting.pl zapewni szybką pomoc w projektowaniu i rozwoju ISO dla różnych systemów zarządzania. Firma pracuje w tym obszarze i zgromadziła wystarczające doświadczenie, aby certyfikacja HACCP w przedsiębiorstwie zakończyła się sukcesem i bez zbędnych formalności. Gotowy dokument zostanie dostarczony do Twojego regionu.

Badania i wyniki systemu HACCP

Według badań rynkowych produkty firm, które stosują w swoich zakładach standard HACCP, cieszą się większym popytem na rynkach międzynarodowych. HACCP zajmuje ważne miejsce w strategiach sprzedażowych i marketingowych firm. Daje to poważną przewagę konkurencyjną przy wchodzeniu na nowe rynki. Zauważono, że większość firm wprowadzających standard HACCP najpierw stosuje standard systemu zarządzania jakością ISO 9001, a następnie przechodzi na standard HACCP. Wynika to z faktu, że ISO 9001 wspomaga i przyspiesza przygotowanie do wdrożenia HACCP.

W rzeczywistości, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, żywność musi być dobrej jakości. HACCP jest więc przede wszystkim systemem bezpieczeństwa żywności, ale jest także systemem zapewnienia jakości.

System zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000, który został następnie opracowany przez Międzynarodową Organizację Normalizacyjną, ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym i obejmuje również zasady HACCP. Standard HACCP opiera się jednak tylko na etapie produkcji żywności. Dlatego też, wraz z normą ISO 22000, norma z 2006 roku została zastąpiona. Organizacje, które uzyskały certyfikat HACCP, powróciły następnie do certyfikacji ISO 22000.

Dlaczego i komu potrzebny jest HACCP

Jest wiele pytań dotyczących tego dokumentu. Na przykład, po co go pozyskiwać i wydawać pieniądze, jeśli wszystkie wymogi prawne i SanPin są spełnione? Sam system, zgodny z zasadami HACCP, jest narzędziem do optymalizacji produkcji, a certyfikat jest bramą do nowych rynków i pozytywnej reputacji. Komu to potrzebne? Procesy produkcyjne obejmują nie tylko wytwarzanie, ale także dostarczanie surowców, transport, magazynowanie, wprowadzanie do obrotu, a nawet utylizację. Dlatego też rejestracja certyfikatu HACCP jest istotna dla firm o następujących profilach:

  • rolnictwo;
  • przetwarzanie;
  • produkcja;;
  • transport (logistyka);
  • opakowania;
  • catering.

Przedsiębiorstwa o takich profilach pracy mają różne procesy, które są częścią wspólnego łańcucha. Dla nich bezpieczeństwo produktu zależy od wielu czynników, a HACCP oferuje ich identyfikację, określenie stopnia ryzyka i kontrolę w określonych punktach. Niektóre z tych zagrożeń można w zasadzie wyeliminować lub zminimalizować.

Norma HACCP nie jest normą ISO, a system HACCP nie jest akredytowany na poziomie międzynarodowym

Jednostka certyfikująca TÜRCERT jest jednostką, która przeprowadza audyty i badania oceny zgodności. Kontynuuje swoją działalność na podstawie autoryzacji odpowiednich jednostek akredytujących. Organizacje, które chcą dowiedzieć się więcej o tym, czym jest certyfikacja HACCP i jakie korzyści przyniesie organizacji, a także organizacje, które chcą uzyskać certyfikat HACCP, nie mogą zwlekać z przyjściem do Instytutu Certyfikacji TÜRCERT. TÜRCERT dysponuje doświadczoną kadrą kierowniczą i pracowniczą i jest w stanie spełnić wszelkie wymagania organizacji w zakresie różnych systemów zarządzania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz