Dieta cukrzycowa – co powinien jeść cukrzyk?

 Lekarz układając codzienną dietę cukrzycową kieruje się wiekiem, płcią, poziomem aktywności fizycznej i kategorią wagową pacjenta. Podstawowe zasady diety to ograniczenie słodzonych pokarmów i unikanie głodówek. Podstawowym pojęciem diety w cukrzycy jest jednostka chlebowa, odpowiadająca 10 g węglowodanów. Dietetycy opracowali zestawy tabel określających ich ilość na 100 gramów dowolnego pokarmu. Dieta cukrzycowa przewiduje dzienne spożycie od 12 do 24 jednostek pokarmowych.

Osoba chora na cukrzycę powinna odżywiać się zgodnie z zaleceniami zawartymi w tabelach wyliczania jednostek chlebowych.

Istnieje kilka zaleceń dotyczących obniżania poziomu cukru we krwi:

  • usuń z diety alkohol, soki, lemoniadę;
  • zmniejszyć ilość słodzików i śmietanki podczas picia herbaty, kawy;
  • wybieraj niesłodzone potrawy;
  • zastąp słodycze zdrową żywnością, na przykład zamiast lodów zjedz deser bananowy (ubij mrożone banany mikserem).

Dozwolone produkty

Dieta osoby chorej na cukrzycę typu 2 nie jest trudna do zrozumienia. Trzeba tylko wiedzieć, które produkty można spożywać w ograniczonych ilościach, a które powinny wypełniać większość diety. Wiedza na temat przygotowywania dietetycznych posiłków i odpowiedniego łączenia dozwolonych składników ułatwia budowanie wysokiej jakości diety, której celem jest utrzymanie stabilnego stanu pacjenta. Tabela powinna zawsze wisieć w kuchni diabetyka dla ułatwienia:

ŻywnośćZawsze dozwoloneDozwolone ograniczone (1-3 razy/tydzień)
Płatki. Zielona kasza gryczana gotowana na parze z wrzącą wodą. Możesz 40 gram suchych płatków 1-2 razy w tygodniu.
Warzywa korzeniowe, zioła, warzywa, rośliny strączkowe.Wszystkie warzywa rosnące nad ziemią, w tym wszelkiego rodzaju zioła i grzyby.Korzeń selera. surowa marchewka, topinambur, rzepa, batat, rzodkiewka. Soczewica, czarna fasola - 30 gramów 1 raz w tygodniu.
Jagody, owoce.Cytryna, awokado, żurawina, agrest, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, truskawka. Lepiej robić sosy owocowe i przyprawy.Wszystkie inne jagody nie mogą być spożywane na pusty żołądek i nie więcej niż 100 gramów dziennie.
Tłuszcze.Oliwka, migdał, masło orzechowe w sałatkach. Olej rybny, wątroba z dorsza.Olej lniany.
Ryby, mięso, jajka.Małe ryby, owoce morza. Jajka - 2-3 szt. / dzień. Cielęcina, królik, kurczak, indyk, podroby (żołądki, wątroba, serca). 

Dieta przy cukrzycy typu 2

Nawet w początkowych stadiach choroby należy przestrzegać diety. U chorych na cukrzycę, którzy nie przestrzegają diety, komórki tracą wrażliwość na insulinę w wyniku spożywania dużych ilości węglowodanów. W konsekwencji poziom glukozy we krwi wzrasta i pozostaje stale wysoki. Dieta przy cukrzycy typu 2 pomaga przywrócić komórkom zdolność do wchłaniania cukru.

Podstawowe zasady diety:

  • zastąpienie cukru słodzikami w ilości dopuszczonej przez lekarza;
  • preferowanie deserów zawierających tłuszcze roślinne (jogurt, orzechy);
  • posiłki o tej samej zawartości kalorii;
  • jeść więcej węglowodanów rano.

U osób z cukrzycą typu 2 zaleca się spożywanie 1,5 litra płynów dziennie. Przewód pokarmowy nie powinien być obciążony, więc unika się przejadania. Nie należy sądzić, że kilka kieliszków alkoholu i trochę słodyczy nie spowoduje komplikacji. Takie awarie niweczą wszelkie wysiłki i mogą wywołać stan krytyczny wymagający intensywnej terapii.

Jakie pokarmy nie mogą być spożywane

Nieodpowiednie jedzenie pogorszy stan cukrzyka, wywoła skok cukru . Osoba z cukrzycą typu 2 nie powinna jeść:

  • Słodkie. Czarna lista obejmuje cukier i wszystkie produkty zawierające go w nadmiarze. Musimy zapomnieć o lodach, czekoladzie, marmoladach, dżemach, słodyczach, przetworach, chałwie i innych słodyczach.
  • Z piekarni. Zakazane wypieki: babeczki, ciasteczka, bułki, biały bochenek i chleb.
  • Tłuste potrawy. Pokarmy tłuste mogą radykalnie podnieść poziom glukozy. Z tego powodu diabetyk powinien odmówić kaczki, wieprzowiny, jagnięciny, boczku, majonezu, śmietanki. Należy również wykluczyć słodki jogurt, tłusty twarożek i ser.
  • Półprodukty. Zawierają dużą ilość aromatów, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku. Nie należy jeść paluszków rybnych, gotowych kotletów przemysłowych, pierogów, kiełbasek, kiełbasek.
  • Tłuszcze trans. Ich stosowanie zaszkodzi nie tylko cukrzykom, ale także zdrowej osobie. Zabronione produkty spożywcze to margaryna, tłuszcz do ciast, pasta do smarowania, frytki, hot dogi, hamburgery, popcorn.
  • Owoce. Niektóre owoce i suszone owoce nie są zalecane. Wśród nich są suszone morele, daktyle, figi, rodzynki, melony, winogrona, banany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz